JUMALAN MITTA

 

 

Sisällys


Osa 1  - Jumalan mitta

Osa 2 -  Jumalan mitta, kohden parempaa

Osa 3 -  Jumalan tarkat ajat

Osa 4  -  Mitä opimme Jeremian ja Hananjan profetioista, 18.11.2012

____________________________________________

Osa 1

Usein me ihmiset joko sivuutamme taikka kokonaan torjumme sen tosiseikan, että asioilla ja tapahtumilla on Jumalan mitta. Niin hyvässä kuin pahassa. Kun Jumalan asettama ”mitta” täyttyy, ovat ratkaisujen hetket edessä.  Ihmisten arviointi ja mittarit eivät useinkaan käy käsi kädessä Jumalan tason kanssa. ( Saarn 12:14, Matt 13:30 jne.).Muutama valaiseva esimerkki.

Pahuuden täysi mitta ja ratkaisut

Aikanaan Sodoman jumalattomuus oli niin iljettävää tasoa, ettei paikassa ollut enää ennustetta rakentavalle tulevaisuudelle. Pahuuden saldo oli kumuloitunut ratkaisuun. Apostoli Pietari muistuttaa: ” Ja hän poltti poroksi Sodoman ja Gomorran kaupungit ja tuomitsi ne häviöön, asettaen ne varoitukseksi niille, jotka vastedes jumalattomasti elävät.” ( 1 Moos 18:20, 19:24-25, 2 Piet 2:4-6)

Niiniven kaupunki niinikään oli kypsynyt turmeluksessaan täyteen mittaan (Jumalan kriteereillä). Mutta kun he kuulivat edessä olevan kohtalonsa, he kuninkaasta alkaen katuivat pahuuttaan ja väkivaltaisuuttaan. Jumalan oikeus vaati, että kaupunki säästetään; sillä sen katumus ja parannus oli aitoa ja todellista. (Joona 1:2, 3:1-10)

Muinaiset kansat? Jumala oli Aabrahamille luvannut maa-alueen, jossa hänen jälkeläisensä kerran asuisivat. ”Ja neljännessä polvessa sinun jälkeläisesi palaavat tänne takaisin; sillä amorilaisten syntivelka ei ole vielä täysi.”  Niinpä Aabrahamin suku oli yli 400 vuotta orjina Egyptissä, ja vasta sitten Jumala hävitti syntimittaansa kypsyneet kansat, ja jakoi maa-alueen perinnöksi. (1 Moos 15:16)

Kerrassaan traagista on se, että Jumalan valittu kansakin joutui syntiensä tähden tuomiolle, kerran, toisenkin... Aikanaan mm. profeetta Jeremia saarnasi jopa 23 vuotta, kehottaen parannukseen jumalattomista menoista. ”Mutta he pilkkasivat Jumalan sanansaattajia ja halveksivat hänen sanaansa ja häpäisivät hänen profeettojansa, kunnes Herran viha hänen kansaansa kohtaan oli kasavanut niin, ettei apua enää ollut.” Ja sitten?  Tuli hyökkäys, tuli miekka. Eivät säästyneet nuorukaiset, eivät neitoset, eivät edes harmaapäät. Ja tuhon perästä kansan rippeet vietiin pakkosiirtolaisuuteen, Baabeliin.Näin toteutui Herran ilmoitus Jeremian kautta. (2 Aikak 36:16-21)

Mitta täyttyy - iloisesti!

*     Oli nainen, joka oli elänyt vammaisena, koukistuneena käppyränä 18 vuotta. Sitten tuli mitta täyteen, Jeesus tuli paikalle ja paransi hänet hetkessä! ( Luuk 13:11-17)

*   Ja oli toinen, joka oli sairastanut 38 vuotta. Apaattisena ja toivonsa menettäneenä. Jeesus tuli paikalle ja kysyi: Tahdotko tulla terveeksi? Eikä siinä kauan neuvoteltu. Vain sanat: Nouse ota vuoteesi ja käveleJa niin tapahtui... (Joh 5:5-9)

*  Ja taas eräs kurja? Sokeana syntynyt mies. Mutta myös oman ympäristönsä silmätikku. Mitähän syntiä tuo teki, vaiko hänen vanhempansa? Ei, ei se niin ollut. Jumalan ennalta tietämä asia. Mies parantui, Jumalan aika oli tullut, kärsimyksen mitta oli täysi! Jumalan teot tulivat julki. (Joh 9.luku)

*   Ja vielä, rampa mies, aivan äitinsä kohdusta saakka... istui ja kerjäsi Kauniin portin luona. Sitten paikalla olivat apostolit Pietari ja Johannes. Tällä kertaa kerjääminen tuotti ihmeen! Ei, ei apostoleilla ollut rahaa. Pietari sanoi: ”Hopeaa ja kultaa ei minulla ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan: Jeesuksen Kristuksen Nasaretilaisen nimessä, nouse ja käy!”   Upeaa! Jumalan mitta oli tullut täyteen. Nytkin kärsimys loppui, alkoi uusi elämä! Vammaisena kerjäläisenä oli kulunut pitkä tovi: yli 40 vuotta. (Apt 3: 1..., 4:22)

*    Ja vielä yksi rohkaiseva esimerkki siitä, että Jumalan mitta täyttyy positiivisesti! Lasarus? Jumalan aivoitukset ovat usein syntax error? Hän salli sairauden edetä Lasaruksen kohdalla niin pitkälle, että mies kuoli ja kuopattiin. Avunpyyntö oli lähetetty tiedoksi Jeesukselle, mutta Hän vain viipyi. Lopuksi Jeesus tuli. Mies oli ollut hautaluolassa jo neljä päivää. Oliko myöhäistä? Ei. Kun Jeesus huusi: Lasarus tule ulos! -  kuollut pomppasi esille kuin komeetta. Kädet ja jalat sidottuina, pääkin oli paketissa... Mutta elävä hän oli, kun kuolinliinat kuorittiin pois... ( Joh 11. luku)

Siis?  Aikanaan saldot täyttyvät. On vain kysyttävä, mitä satoa kukin kerää? Ihminen, kansat...

_______________________________________

Osa 2

Muistui mieleen eräs melkoisen mustavalkoinen "mitta"!


Ensin siinä tuli mitta täyteen kurjuutta. Kuivuutta, nälänhätää. Ei satanut kolmeen ja puoleen vuoteen. Niin oli Taivaan Jumala päättänyt, koska ihmiset kitisivät ja kapinoivat, kiroilivat ja silleen.  Pahinta oli, että Herran kansa oli hyljännyt elävän Jumalan, ja epäjumalien alttareilla kumarreltiin ja suitsutettiin.  Kuritus tuli.  Siis kuivuus, kurjuus, kamala hätä!
      Sitten mitta täyttyi. Profeetta Elialle tuli erämaan "täysihoitolassa" (!) ja pakanaperheen ruokapöydän perästä sana Herralta:  -- Minä annan sateen!
Ja sitten sitä mentiin. Mutta mitta ei ollut ihan vielä täysi? Ennen sadetta piti tehdä yksi puhdistusjuttu. Epäjumalan alttarit piti hävittää, ja epäjumalien profeetoille piti tehdä jotakin. Piti käydä tulen läpi. Tulen piti polttaa poroksi. Oli tehtävä pesäero iljettävyyksistä.
Karmel-vuorella olikin melkoinen show! Lukekaa! Voittaa monet tosi-tv-sketsit!
1. Kun 18. luku.  Lopuksi tuli sade. Siunauksen aika. Jumala leppyi, kun hänen kansansa palasi epäjumalien ja iljettävyyksien harhapoluilta raittiille ja terveelle tielle.

Jumala antaa siis negatiivisten seikkojen jyllätä. Ihan loppuun saakka mitta täyttyy.  Sitten - saattaa koittaa ihan uusi aika. Kuin puhtaalta pöydältä. Kuin uuden kirjan lehdet. . .

Kannattaa tätä miettiä oman maammekin tilanteessa? Ja kristikansan kohdalla.
Onko Jumalan Pyhä Sana, kuin "tuli"  (Jer 23:29)  saanut polttaa poroksi kaiken Jumalan edessä kelpaamattoman?  - Jotta sade voisi tulla? Siunauksen ja uuden kasvun sade! 
 
____________________________
Osa 3

Jumalan hallinto on tarkkaa ja täsmällistä, profeetallinen tasokin. Hänen kellonsa pysyy ajassa, Hänen ikuinen kalenterinsa ei erehdy. Mitä hän sanoo ja aikoo, se käy toteen. Varmasti. Autuas se, joka Herraan luottaa!

”Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.” ( Saarn 3:1)

”Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä, ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat.” ( Apt 17:26)

”Ihminen.... hänen päivänsä ovat määrätyt ja hänen kuukausiensa luku on sinun tiedossasi. Sinä olet asettanut hänelle määrän, jonka ylitse hän ei pääse.” ( Job 14:1-5)

Jumalan ajat...

”Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut.”   Apt 1:7

”Mutta kun aika oli täytetty ( = Jumalan aika!) lähetti Jumala Poikansa...” ( Gal 4:4) 

Tarkasti Jumalan säätämänä aikana syntyi Vapahtaja, Messias. Tarkasti Jumalan säätämänä aikana Herramme Jeesus aloitti palvelustehtävänsä

” Jeesus sanoi hänelle: minun aikani ei ole vielä tullut.” ( Joh 2:4)

Tarkasti Jumalan määrittämällä hetkellä Jeesus kavallettiin, pidätettiin, alkoi Via Dolorosa.   ”Te nukutte vielä ja lepäätte! Jo riittää! Hetki on tullut; katso Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. ( Mark 14:41)

”Se on täytetty!” - Jeesus sanoi, ja silloin ”kuudennella hetkellä tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen.” (Joh 19:30, Mark 15:33)

Parannuksen armo ja aika...

Jumalan säätämänä hetkenä kaatui Jumalan kirkkauden edessä maahan Saulus, murhamies, seurakunnan ja Jeesuksen vainoaja. Ja sai armahduksen. ( Apt 9:3-5)

Tarkasti Jumalan määrittämällä ajalla Hän lopetti kuivuuden ja nälänhädän, kansan kurituksen. Ja antoi sateen. ( 1 Kun 18:1) Profeetta Elia sai sanan.

Paatumuksen kirous ja ajan loppuminen

Jumalan määräämänä aikana paatunut kansa sai rangaistuksen. Suuri osa väestä kuoli vihollisen miekkaan, loput roudattiin pakkosiirtolaisuuteen. ”Ja niin toteutui Herran sana, jonka hän oli puhunut Jeremian suun kautta.” ( 1. Ak 36:15-21)

”Ja minä olen antanut hänelle aikaa parannuksen tekoon, mutta hän ei tahdo parannusta tehdä, eikä luopua haureudestaan.” ( Ilm 2:21) Tyatiran seurakunnan haureellinen profeetallisuus sai tuomionsa. Mutta syyttömät säästettiin. ( Ilm 2:20-24)

  ”Tuossa tuokiossa he kuolevat, keskellä yötä, kansat järkkyvät ja häviävät. Väkevä siirretään pois käden koskematta.” ( Job 34:20

________________________________________________________

Osa 4

Mitä opimme Jeremaian ja Hananjan profetoimisesta?

Ei ole ”mitään uutta auringon alla”. Se koskee myös profetoimista.  Kun nyt on eksyttäviä profeettoja, jotka käyttävät röyhkeästi (väärin) jopa Herramme pyhää nimeä, niin Raamattu osoittaa VT:n aikana tämän saman harhautustaktiikan! Lopputulos paljastaa ja todistaa, mistä hengestä he näkynsä saivat? Näin..

Profeetta Jeremia oli Jumalan tahdosta tehtäväänsä asetettu. Kansan luopumuksen ja turmeluksen keskellä. Hän oli jo pitkään jos toiminut, kaiken kiusantekon, ilkivallan, vainon ja herjauksen keskellä. Ja oli jo toteutunut se Herran sana hänen kauttaan, että Baabelin kautta oli kuritus tullut. Toki kansa oli masentunut. Varmaankin he rukoilivatkin, apua? Mutta kun he eivät aikanaan olleet nöyrtyneet ja parannusta tehneet, Jumalan säätämä 70 vuoden pakkosiirtolaisuus oli faktaa, eikä mikään mahti sitä voisi murtaa.

Tässä ahdingossa nousi ns. väärä profeetta. Ja tunnusmerkit olivat tyypilliset:

  • Aikamäärien ennustaminen

  • Toiveajattelun, siis tyhjien toiveiden herättäminen

  • Herran nimen väärinkäyttämien

  • Röyhkeys.

Kyseessä oli (väärä) profeetta Hananja (Jes 28. luku) Hän sanoi:

”Näin sanoo Herra Sebaot , vielä kaksi vuotta, ja minä palautan tähän paikkaan kaikki Herran temppelin asiat, jotka Nebukadnessar Baabelin kuningas otti ja vei.... ja (palautan) kaikki pakkosiirtolaiset jotka menivät Baabeliin.” ( Jer 28: 2-4)

Vaikka kyseessä oli Hanajan omasta päästä noussut ennustus, ajatelkaa että hän julkeasti käytti Herran nimeä, esiintyi Herran nimessä! Samalla hän nousi Jumalan valitseman ja kutsuman Jeremian toimintaa mitätöimään. No, miten kävi? Lopuksi kävi tosi pahasti!

Jumala ei katso sormien läpi, kun Hänen nimeään käytetään väärin, ennustetaan valhetta, omatekoisia povauksia. Hänen nimessään. Se on Hänen nimensä väärinkäyttöä, majesteettirikoksen tasoinen asia. ( =  Kuin että joku profetoisi ja ennustaisi, sanoen, Tämä on totta presidentti XX:n tai Kuningas CC:n nimessä...) Hananjalle kävi siis huonosti.

Jeremia yritti sanoa ja nuhdella, mutta tuloksetta. (Jer 28:5-9). Hananja vain innostui omassa voimassaan. Ja toistamiseen sepitti: Ennenkuin kaksi vuotta on kulunut... minä särjen Nebukadnessasrin Baabelin kuninkaan ikeen...”   Taas aikamäärä: kaksi vuotta.

Jeremia meni pois. Mutta sitten puuttui Jumala asiaan. Jokainen voi lukea jos kiinnostaa, mikä oli jatko ja loppu? ( Jer 28:10-17) Jeremia:

”Kuule Hananja, ei Herra ole sinua lähettänyt, vaan sinä olet saattanut tämän kansan turvautumaan valheeseen. Sentähden näin sanoo Herra: Katso minä toimitan sinut pois maan päältä: tänä vuonna sinä kuolet, sillä sinä olet julistanut luopumusta Herrasta.”

Ja profeetta Hananja kuoli sinä vuonna, seitsemännessä kuussa. Niin kävi Hananjan. Loppuiko kuritus niinkuin (väärä) profeetta Hananja oli povannut: kaksi vuotta!  Ei, ei todellakaan!

Entä Jeremian? Hänen Herralta saamansa sanomat kävivät toteen.

”Niin toteutui Herran sana, jonka hän oli puhunut profeetta Jeremian suun kautta.”   ( 2 Aikak 36:21) Kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen, tapahtui traagisia asioita. Kansalle ei kelvannut katumus ja parannus.

Kului Jumalan määräämä aika, 70 vuotta - ja vasta sitten alkoi Jerusalemin ja pyhän temppelin uudisrakennusten asia. Kansan osa palasi vankeudesta. Nöyrtyneenä, tuhkan ja maahan murrettujen rakennusten keskellä, se ymmärsi että, että Jumala on Pyhä. (Esra 1:1-11, Nehemia 2: 1-9)

Jumalan "ajat" ovat Hänen määrämiään. Ihmisten ei tule ennustella oman pään aikoja!