torstai, 2. huhtikuu 2015

Via Dolorosa. . .

Osa 1  - Via Dolorosa, 2.4.2015

Osa 2  - Jesajan profetia pitkäperjantaista, 3.4.2015

Osa 3 -  "Siitä suuresta ahdistuksesta tulevat" 4.4.2015

______________________________________________________________

1.  Via Dolorosa... 2.4.2014

 

 

Kiirastorstai 2015. Eräs laulu sanoo: Via Dolorosa, jo alkaa seimeltä!

 

Herramme Jeesuksen kärsimystie ei kulkenut vain Getsemanen, Gabbatan kautta Golgatalle, vaan evankeliumit osoittavat, että Hän kulki kärsimystietä alusta loppuun. Seimeltä se alkoi...

    Jo aivan pienenä Hän joutui pakolaiseksi perheensä kanssa. Kuningas Herodeksen vainon uhreiksi ja sijaiskärsijöiksi joutuivat sitten kaikki alle 2-vuotiaat poikalapset Beetlehemissä ja ympäristössä. Joukkomurha. Äitien valitukset ja itkut. Matt 2:13-18.  Kun perhe aikanaan palasi, Jeesuskin tuli kuulemaan tämän lastensurman. Mitä se vaikutti?

       Kun Jeesus sitten aloitti Isän sunnitteleman palvelustehtävänsä, se näyttää olleen jatkuvaa kärsimystä ja yksinäisyyttä!  Häntä pilkattiin ”Marian poika” - tarkoituksena häväistä hänen syntyperänsä, au-lapsi! Hänet leimattiin sekopääksi, poissa tolaltaan olevaksi. He halveksivat häntä, julkisesti (Matt 13:55-58).

        Hän kantoi raskasta tietoisuutta, että yksi oppilaista – Juudas – tulisi olemaan kavaltaja.Hän väsyi ihmisten epäuskoon, kielteisiin asioihin. Hän meni usein autioihin paikkoihin, yksinäisyyteen. Hänen veljensäkään ja omaiset eivät häneen uskoneet.  Kaikkea tätä evankeliumit kertovat...

 

Palvelustehtävän loppua kohden tilanne kiihtyi ja kärjistyi. Kun Jeesus teki ihmeitä, paransi sairaita, ja kun hän oli tavallisen kansan suosiossa, niin uskonnollisten tahojen kateus ja viha näyttää nousseen järkyttävällä tavalla esille?

       He kyttäsivät Jeesusta, saaadakseen Hänet kiinni jostakin. Matt 12: 10-14, Luuk 6:7-8, Mark 3:1-6. Kun Jeesus näki ihmisten sisälle, luki heitä kuin avointa kirjaa, kärsimystä on ollut nähdä se pahuus? Luuk 9:47. He solvasivat häntä: ”Sinussa on riivaaja! Joh 7:20.

 

Pelkkä kyttääminen ( vaino) ei riittänyt. Viha kasvoi murhanhimon asteelle. Kun Jeesus paransi ramman miehen Betesdan lammikolla, sen perästä ”he tavoittelivat häntä tappaksensa”. Joh 5:17-18.   Evankeliumeita lukiessa on järkyttävää nähdä tuo uskonnollisen tahon murhanhimo! Kun Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista, se oli vedenjakaja.

      ”Siitä päivästä lähtien oli heillä siis tehtynä päätös tappaa hänet.” Joh 11:49-53. Murhapäätöksen johtajana oli ylimmäinen pappi: Kaifas. Murhanhimo vaati vielä, että he päättivät surmata Lasaruksenkin, Joh 12:10.

      Jo tätäkin ennen oli paljon tehty aivotyötä, miten Jeesus surmattaisiin? Luuk 22:2,  Luuk 19:47, Joh 7:1, Joh 5:18, Matt 12:14, jne.

      Ja sitten Getsemane? Rakas Jeesuksemme oli yksin. Yksin. Ne kolme, joita Hän oli pyytänyt valvomaan kanssaan pahimman tuskansa keskellä – he nukkuivat. Eivät jaksaneet valvoa yhtä hetkeä ( = tunti) Hänen kärsimyksensä tulen keskellä.  Hän hikoili verta tuskassaan – kaikkien ihmisten kaikkien aikojen -  kaiken pahuuden kantaen!

Todellisesti Jeesus voitti jo Getsemanessa. Isä, tapahtukoon sinun tahtosi! Hän jätti kaiken Isän haltuun. Pahuuden kiirastuli ei Häntä murtanut.

Kärsimys jatkui viimeiseen saakka. Vielä ristillä Häntä pilkattiin: Jos olet Jumalan Poika, astu alas ristiltä! Hän kesti. Rakkaus voitti vihan. Valkeus voitti Pimeyden. Ja – Elämä voitti kuoleman.

 

Virrestä 78

”Sä kuolit että pääsisin Jumalan lapseksi, ja taivaan tiellä seuraisin, sinua Herrani.

Taivaaseen portit aukaisit kun voitit kuoleman, ja siksi aina sinua,

-    oi Jeesus  - rakastan!"

   Kiirastorstaina 2015, maijaliisa-lammas

Lähettänyt: hopedoor-fin - 2.4.2015 klo 08.44